Despre

Ce este un podcast?

Un podcast este un show/o emisiune sau un text în format digital, înregistrată sau salvată într-un format digital, precum .PDF, și apoi acest conținut postat pe Internet. Această emisiune sau conținut digital de orice fel ar fi poate fi descarcat de către oricine dorește sau de cine are acces la acel URL de download, prin intermediul site-ului public al producătorului sau prin subscrierea la fluxul RSS al respectivului podcast.

Podcast-ul Burzcast este realizat de către Răzvan Burz. Denumirea acestei emisiuni vine de la numele realizatorului, Burz.

Podcast-ul Burzcast™ conține 4 componente:
 • înregistrarea emisiunii în format audio MP3
 • notițele emisiunii (show notes)
 • fluxul RSS care conține episoadele emisiunii
 • o serie de keywords (cuvinte cheie) pe baza cărora acest podcast poate fi găsit pe site-ul oficial sau în directoarele de podcast-uri, precum iTunes

De ce un podcast?

Într-un podcast audio, precum este Burzcast, unul sau mai mulți experți împărtășesc din experiența și expertiza lor cu ascultătorii. În mod normal un consultant experimentat nu beneficiază de timpul necesar să ofere fiecărei persoane care dorește 30 de minute de consultanță. În cadrul unei emisiuni podcast, experții împărtășesc gratuit din cunoștințele lor cu oricine dorește să îi asculte. Nu este, oare, acesta un cadou frumos pentru dezvoltarea personală?

Subiectele discutate într-un podcast pot varia, de la tehnologii, la știri, subiecte politice, religioase, legale, opinii, practic orice se poate scrie într-un blog. Un alt bun exemplu sunt podcasturile oferite sub formă de completare a lecțiilor profesorilor, cu exemple noi, studii de caz și orice nu este prezentat în manualele actuale. Aceste materiale sunt apreciate de către studenți sau cercetători în domeniu, transformând astfel deschiderea pe care un material îl are la nivel național sau chiar mondial.

Podcast versus blog

Avantajul principal al unui podcast față de un blog este acela că blogul poate fi citit doar atunci când timpul permite, cu atenție. Un podcast poate fi ascultat oricând:

 • când mergem cu mașina
 • când facem sport (la sala de fitness sau alergăm)
 • în timp ce lucrăm, dacă facem muncă de rutină
 • în timp ce înotăm sau facem duș
 • în timp ce bați covorul
 • oricând putem asculta radioul sau un playlist cu melodii

Deci un podcast este ca un post de radio?

NU! Un podcast audio poate fi ascultat on-demand. Acest lucru înseamnă că un podcast poate fi ascultat atunci când dorim, de unde dorim, de câte ori dorim.

Putem începe să ascultăm un podcast seara, când pregătim cina, iar dimineața să recapitulăm pasajele mai importante, pentru a lua notițe sau îl putem finaliza de ascultat doar dimineață sau în pauza de prânz de a doua zi. Nu se poate face acest lucru cu o emisiune la radio, pe care trebuie să o ascultăm atunci când ea este difuzată, nu după dorința noastră.

De asemenea, un podcast are de obicei scopul de a fi ascultat on-demand, de aceea postarea emisiunilor din arhiva a unor posturi de radio sau TV, cum procedează multe dintre ele la noi în țară, nu reprezină un podcast ci doar o arhivă postată online.

De ce nu există atunci mai multe podcast-uri românești?

Bună întrebare! Există multipli bloggeri de succes și în România, dar, din păcate, podcast-urile românești sunt destul de rare, către inexistente.

Cosmin Tătaru și cu mine încercăm să remediem acest inconvenient în România și de aceea am început un program de promovare și training în vederea realizării de podcast-uri, denumit Ș˜coala de Podcasting, prin care încercăm să oferim resursele necesare pentru ca oricine dorește să poată începe un podcast.

Producerea unui podcast presupune mai multă muncă decât redactarea unui articol pe blog. Specialiștii în new media, cum este cunoscut domeniul media digital, necesită echipamentul și timpul necesar pentru montarea unei emisiuni.

Echipamentul constă din:

 • microfon de cât mai bună calitate
 • software de înregistrare și montaj audio (există și variante free sau cu un preț rezonabil)
 • add-on de Skype pentru intervievarea invitaților


Pe lângă acest echipament mai este necesar un host pentru fisierele de podcast (multimedia), care să permită streaming-ul, nu doar download-ul direct și un site dedicat podcast-ului pe care să se regăsească arhiva podcast-ului, notițele show-ului și unde vizitatorii sau ascultătorii să își poată exprima părerile.

Cele prezentate mai sus reprezintă, probabil, impedimente pentru realizarea podcast-urilor în România, chiar dacă, de cele mai multe ori un blog poate fi un bun complement la un podcast și vice-versa. Din acest motiv, pe blog voi posta articole complementare episoadelor Burzcast-ului.

Burzcast™: It’s personal. It’s for you!

Misiunea noastră și a acestui podcast este de a inspira și de a ajuta oamenii, de la antreprenori la intraprenori să aibă o muncă mai ușoară și mai mult timp de petrecut alături de cei dragi sau făcînd activități care le plac cel mai mult. Așa cum spune și motto-ul nostru: „it’s personal. It’s for you!„.

Cel mai rău lucru este să faci ceva ce nu trebuie să faci deloc. Din acest motiv, la Burzcast™ voi împărtăși cu ascultătorii, singur sau împreună cu invitații mei, din opiniile, experiența și modul de lucru referitor la anumite tool-uri care pe mine sau pe invitați ne ajută să fim mai productivi sau care pur și simplu ne fac să ne simțim mai bine.

Vreau ca fiecare invitat cu care voi avea onoarea să discut în emisiune să fie unul care să vă inspire să vă realizați potențialul și să ajungeți acolo unde vă doriți să ajungeți din punct de vedere personal și financiar.

De asemenea, încerc să cresc conștientizarea în ceea ce privește acest segment al New Media prin proiectul „Școala de Podcasting„. Oferim cu drag consultanță pentru realizarea, publicarea și promovarea podcasturilor și suntem primul podcast românesc în Stitcher, aducând pe această platformă limba română în anul 2014.

Probabil lucrul cu care echipa Burzcast™ ne mândrim cel mai mult este acela că încercâm mereu să îmbunătățim câte ceva – fie că este vorba de calitatea audio a host-ului, fie că este vorba de intro-uri și outro-uri realizate mai profesionist, fie melodiile de intro și outro și mai ales conținutul prezentat. Ne promovăm și promovăm podcastingul oriunde și oricând avem ocazia deoarece podcasturile realizate corect pot fi benefice pentru ascultători și realizatori în egală măsură.

Am înțeles de ceva vreme că podcastingul nu este un sprint ci un maraton și de aceea, deși aparent pare că nu avem venituri corect dimensionate din podcast și că pe termen scurt mai mult pierdem investind mereu în creșterea și îmbunătățirea Burzcast, am înteles că pe termen lung am câștigat mult mai mult decât puteam estima inițial. De asemenea încurajăm și susținem podcasterii care nu înțeleg această mentalitate și faptul că răbdarea și consecvența este foarte importantă și în acest domeniu.

Poveste de final

Andrei este manager-ul diviziei de software pentru o companie internațională. Pentru a se menține mereu la curent cu ceea ce este nou în domeniu, pentru a putea să își gestioneze mai eficient proiectele și să își crească productivitatea, Andrei comandă reviste internaționale pe care le primește la serviciu și le duce acasă pentru a le citi.

Fiind un tată atent, fiecare minut pe care îl petrece acasș, îl petrece jucîndu-se cu micuții lui copii, astfel că ultimele minute rămase pentru studiu sunt acelea cînd se pune în pat, înainte să adoarmă.

Drumul către serviciu sau de la serviciu la întîlnirile cu clienții, în Cluj-Napoca, poate să îi consume zilnic 2-3 ore. Oare aceste ore nu sunt mai bine utilizate pentru actualizarea cunoștințelor sau pentru învățare?

Într-o zi, Andrei află de la unul din colegii săi despre diverse podcast-uri despre productivitate, tehnologii și alte astfel de subiecte care l-ar ajuta să se dezvolte în direcția dorită.

Ajuns acasă, Andrei își umple iPod-ul cu podcast-urile care îl interesează, pe care le-a găsit pe iTunes, căutînd management and marketing, după care se înscrie la acele podcast-uri pentru a primi automat fiecare episod nou care apare.

Pe drumul către serviciu și către clienți, în loc să asculte iar Top 40 la un post de radio, Andrei conectează iPod-ul și dă drumul la primul podcast, pe toate difuzoarele din mașină. Nici nu simte cum trece timpul către serviciu, unde ajunge cu 5 minute mai repede decît de obicei.

Oprit în parcarea din fața sediului firmei, Andrei oprește motorul mașinii și mai ia cîteva notițe, în OneNote, despre ce a învățat pe drum, în timp ce făcea multi-tasking, conducînd și ascultînd nou-descoperitele podcast-uri.

În 3 luni, Andrei reușește să învețe o multitudine de lucruri despre productivitate, management și tehnologie, lucruri pe care nu a reușit să le citească în ultimele 6 numere ale revistelor lui lunare preferate. După 4 luni Andrei ajunge manager regional, datorită nou-acumulatelor cunoștințe.

Andrei și-a utilizat timpul eficient și a beneficiat de cadoul oferit de experți în domeniu care l-au ajutat să facă un pas important, înainte, în cariera și în viață. Nu doar că are mai mult timp acasă, dar cînd ajunge acasă, energizat de discuțiile și subiectele interesante din podcast-urile ascultate, are și mai mult chef să petreacă timpul, plăcut, alături de soție și copii.

Îți doresc audiție plăcută!

Îți mulțumesc pentru atenție și timpul acordat ascultării acestui podcast, intitulat Burzcast™ și apreciez fiecare feedback pe care mi-l trimiteți prin intermediul formularului de feedback.

Dacă îți place podcast-ul, îți mulțumesc pentru comentariile și cele cinci (5) stele pe care le oferi, pe iTunes, podcast-ului Burzcast™.

Nu uita, dacă îți place acest podcast, spune despre el și prietenilor!

Despre Răzvan, gazda și producătorul Burzcast

Numele meu este Răzvan Burz. Sunt antreprenor, software engineer, maker, public speaker, gazdă și producător al podcastului Burzcast™ și blogger.

Colaborez cu multiple companii din țară și străinătate pentru care furnizez servicii de consultanță, outsourcing, soluții IT în parteneriat cu Microsoft și Google.

Sunt, de asemenea, fondatorul câtorva branduri din domeniul IT și conexe, unde implementez cele mai noi și puternice tehnologii. Brand-urile cu care mă mândresc sunt: Burz Media™ Burzcast™, Burzware™ și altele.

Părerile partajate cu tine pe acest site îmi aparțin în totalitate și, înafara celor exprimate concret de către invitații mei, nu aparțin în niciun fel colaboratorilor sau partenerilor mei.

Background

Am fost tehnician hardware la un computer shop local și am ajutat sute de clujeni cu problemele lor tehnice. Am configurat și asamblat sute de computere și am curățat de praf alte câteva zeci. Am evanghelizat Linux încă din 2003 ca alternativă la Windows și am reușit să conving o mână de oameni care și acum se bucură de acesta.

Am crescut awareness-ul asupra browserului Opera, pe vremea când rula un engine proprietare și mult optimizat, înainte să treacă pe WebKit.

Cu business-urile mele am devenit partneri Microsoft și Google, developeri Apple și am dezvoltat aplicații web, apps și software care variază de la domeniul medical și farmaceutic, la aplicații de gestiune, aplicații pentru sectorul imobiliar și aplicații pentru zona de travel and leisure. Am dezvoltat magazine online pentru companii de dimensiuni mari (resellerul autorizat Herbalife în zona Europa) și mici (magazine de electronice și cosmetice).

Avem clienți fideli și clienți de care "ne-am despărțit". Am primit feedback pozitiv și susținem prin produsele noastre software business-uri din domeniul construcțiilor, cluburi sportive, medicale și IoT.

Ne-am "îndrăgostit" de Internet of Things în anul 2012 când am început să furnizăm servicii pentru companii din acest domeniu. Am scris software care citește și scrie date de/pe device-urile inteligente. Am scris software care rulează pe device-urile inteligente și am integrat aceste device-uri în cadrul unor servicii de dimensiuni medii și mari. Considerăm că viitorul se află în acestă zonă și contribuim în mod activ la dezvoltarea acestui domeniu în calitate de makeri și developeri.

Ce știu să fac

Am acumulat experiență în lucru pe tehnologii și limbaje de programare precum:

 • PHP
 • .NET (C# și Visual Basic)
 • Swift
 • Java
 • Python
 • C++
 • Objective-C

Le combinăm pe acestea cu experiența în development pe WordPress (PHP, plug-inuri și teme) cu HTML5, CSS3 și JavaScript (jQuery, AngularJS).

Administrăm și setăm servere cu macOS Server, Linux și Windows. Clienții noștri beneficiază de servicii integrate: nume de domeniu Internet, certificat SSL, găzduire site, dezvoltare aplicație web/software, instalare și setare, mentenanță și update. Toate acestea sunt facturate unificat, fără multiple facturi sau alte batăi de cap.

De 2 ani am început să dezvoltăm aplicații macOS, iOS și watchOS, lucrând la integrarea acestora în cadrul serviciilor oferite.

Productivitate

Personal, încerc să fiu un soț și tată atent, astfel că realizez tot ce pot în cel mai productiv mod posibil. Am învățat câteva metodologii și principii pe care le aplic pe parcursul zilei. Pe acestea le îmbunătățesc mereu, le dezvolt și apoi ți le prezint în cadrul podcastului meu, Burzcast. Nu doresc să țin doar pentru mine ceea ce am învățat ci doresc să împărtășesc cu tine aceste principii și metodologii. Consider că atunci când împărtășești cu alții din cunoștințele tale se întâmplă lucruri minunate! Adaug aici și câteva aplicații pe care le utilizez pentru sporirea productivității deoarece cred că tehnologia a apărut în viața noastră pentru a ne ajuta să câștigăm timp, odată cu task-uri executate la o calitate superioară, nu pentru a ne încurca.

Consider că rețelele sociale sunt mai mult decât ceea ce cred 80% din agențiile de publicitate sau copiii care postează fel-de-fel de fotografii mai mult sau mai puțin decente știu. Consider că, utilizate corect și constant, acestea pot îmbunătății brandul (fie el personal sau lansat de o organizație). Utilizate incorect pot distruge un business, o economie, o carieră sau viața personală.

Îmi place să testez tehnologii noi, produse hardware noi și produse software, mai ales dacă vin din partea Apple. Pe acestea le pot prezenta apoi în podcast și te pot ajuta să decizi dacă merită sau nu sa le utilizezi și tu. Procedez similar și cu podcastul pe care încerc să îl imbunătățesc mereu, adaugând constant ceva ce îți poate fi util.

Îmi place să cunosc și întâlnesc oameni care mă inspiră și mă "lasă să fur" din experiențele lor de viață și de business. Pe aceștia îi invit și la podcast și îi poți asculta și tu. Aceștia acordă din timpul, expertiza și experiențele lor cu mine și apoi cu tine pentru ca să devii și mai bun.

Te apreciez și îți mulțumesc pentru interesul pe care l-ai acordat acestei secțiuni. Îți multumesc sincer pentru atenția acordată. Dacă ai ceva întrebări referitoare la modul în care te pot ajuta, trimite-mi un e-mail la razvan, pe domeniul burzcast.ro, în secțiunea „Contact” sau găsește-mă pe rețelele sociale @razvanburz sau la razvanburz.net.

Spor la succes!

Ce mai fotografiem cu smartphone-urile

Expozitie de trenuri in minuatura. M-a uimit atentia la detaliu. #train #traincollection #trainexpo 🚂 🚊Postat în 20 May 2018 de către @razburExpozitie de trenuri in minuatura. M-a uimit atentia la detaliu. #train #traincollection #trainexpo 🚂 🚊
Frequentis has ducks! Blue 🦆!Postat în 17 May 2018 de către @razburFrequentis has ducks! Blue 🦆!
#MySQL #dolphin #plushdolphin 🐬Postat în 17 May 2018 de către @razbur#MySQL #dolphin #plushdolphin 🐬

Alte podcasturi la care am fost invitatCosmin, Florin, Adrian, vă apreciez mult, vă mulțumesc pentru invitațiile în podcasturile voastre și vă mai aștept cu mare placere înapoi la Burzcast!

S-a scris despre Burzcast